MBOG EN VERGOEDINGEN

MBOG OVERZICHT
zorgverzekeraar vergoedingen 2024 klik hier

Zorgverzekeraars

De MBOG en haar leden voldoen aan alle huidige en toekomstige voorwaarden in de zorgsector. De MBOG wil hier niet alleen aan voldoen omdat o.a. zorgverzekeraars dit vragen, maar omdat het duidelijke en relevante kwaliteitsvoorwaarden en Nederlands én Europese wetgeving betreft.

De gestelde eisen zijn een waarborg dat sprake is van bekwame, professioneel en veilig werkende zorgverleners en zijn dan ook in samenspraak met onze MBOG leden, collega-beroepsverenigingen, koepels en zorgverzekeraars opgesteld. MBOG-keurmerk leden staan ingeschreven bij Vektis en RBCZ en in diverse zorgverzekeraars gidsen.

Meestal is er een maximale vergoeding per afspraak. Daarnaast wordt veelal maximaal 1  “complementaire” afspraak per dag vergoed. MBOG alsmede The Essentials kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor wijzigingen en/of veranderingen bij de zorgverzekeraars en/of fouten in dit overzicht. 

 
Waarom worden aanvullende zorgverzekeringen steeds beperkter?
Met 600 aangesloten leden is er altijd een in uw regio.

Steeds minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af. En de mensen die dit wel doen, maken er vaak maximaal gebruik van. Zorgverzekeraars zijn er daardoor steeds meer geld aan kwijt. Om daar iets aan te doen, verhogen ze de premie of beperken ze de vergoeding. Des te belangrijker dat behandelaren kunnen bogen op een degelijk keurmerk zoals het MBOG Lidmaatschap.

Cliënten en patiënten weten zich bij MBOG experts in goede handen, met up to date wetenschappelijke kennis, met breed inzetbare disciplines zoals PNI, DNA testen, leefstijl-voedingsgeneeskunde, biomedische kennis op celniveau met als doel u te adviseren en ondersteunen naar een leven lang gezondheid.

Eind november van elk jaar worden de nieuwe zorgpremies bekend gemaakt voor het volgende jaar, alsmede de (wijzigingen in) dekkingen en vergoedingen. De MBOG alsmede The Essentials stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele fouten of omissies in het door de MBOG opgestelde overzicht of de informatie verstrekt door Independer of Zorgwijzer.

Op de volgende informatieve websites kunt u informatie vinden omtrent zorgverzekeraar vergoedingen:

  1. Independer
  2. Zorgwijzer

Zorgverzekeraars: Wie hoort bij wie? Download een overzicht hier.

 

Keurmerk MBOG

  • Dé toonaangevende vereniging voor integrale zorgverleners.
  • Een onafhankelijk kwaliteitsregister.
  • Een betrouwbaar netwerk.
  • MBOG reikt het keurmerk uit aan orthomoleculair behandelaars die voldoen aan de hbo+ aanmeldings- en opleidingseisen. Zij staan garant voor hoogwaardige zorg.
  • MBOG reikt het keurmerk tevens uit in de opleidingenmarkt. Een aanbieder met het MBOG keurmerk voldoet aan hoge kwaliteitseisen en is hierop getoetst. 

 

Wist u dat..?

  • MBOG sinds 1988 bestaat en circa 600 gediplomeerde experts heeft, verspreid over heel Nederland.
  • Als men bij MBOG aangesloten is, de zorgverlener hiermee ook automatisch is aangesloten bij een Geschillen – en Tuchtcommissie? Bij een geschil kunnen klanten zich wenden tot deze onafhankelijke organisatie.
  • Potentiële klanten kunnen zorgverleners vinden als ‘dichtbij zijnde zorgverlener’ op “vind uw behandelaar”.
  • De MBOG stelt hoge eisen aan haar leden. Zij accrediteert continue scholing zodat haar leden van de laatste ontwikkelingen op de hoogte zijn. De gekwalificeerde leden dragen zorg voor patiëntveiligheid in Nederland.
  • De MBOG helpt om patiënten met een veilig gevoel een gekwalificeerde en ervaren behandelaar te vinden in zijn of haar buurt.
  • De MBOG screent haar leden nauwgezet en een actieve houding is vereist.
  • Op deze website kunt u zich goed inlezen over de verschillende disciplines en objectieve informatie krijgen over onze leden waar u terecht kunt voor een goed advies en optimale behandeling.

‘We maken als sector enorm veel veranderingen door. Een kwaliteitsregister voor complementaire zorgverleners is onderdeel van een brede trend in beroepen in- en rond de zorg. Het is belangrijk dat we kwaliteit beter zichtbaar maken. Voor diverse beroepen in- en rond de zorg zijn de afgelopen jaren kwaliteitsregisters in het leven geroepen. Verzekeraars en overheid verlangen ook van ons meer duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ inhoudt. Een goed kwaliteitsregister beoordeelt op meerdere aspecten, zoals bijvoorbeeld opleiding, praktijk en vak-ontwikkeling.’

Voorzitter MBOG

 

Orthomoleculaire geneeskunde
Orthomoleculaire geneeskunde als stroming in natuurgeneeskunde kent veel vormen. MBOG wil graag het onderscheid maken tussen reguliere geneeskunde en geneeskunde die klachten vanuit een oorzaak wil oplossen. Maar we willen het liefst samen optrekken met de reguliere geneeskunde. Om zo samen het grootst mogelijke bereik en resultaat te hebben.

Je kunt ons vak op veel manieren uitoefenen en er zijn veel soorten therapieën die uitgaan van het lichaam, geest en de kracht van het natuurlijk herstellend vermogen. Immers: ieder lichaam is anders en heeft net andere dingen nodig. Zoveel mensen, zoveel wensen. Weet dat je bij MBOG gecertificeerde zorgverleners vindt.  

 

De rol van voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebrekziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik, dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft niet meer genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bio flavonoïden.

Orthomoleculaire voeding en voedingssupplementen kunnen in het algemeen zonder problemen gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige behandelingen of bijvoorbeeld homeopathie. Toch kunnen soms orthomoleculaire middelen en reguliere medicijnen elkaars werking beïnvloeden. Het is daarom van belang dat een arts, apotheker of therapeut er van op de hoogte is wat u gebruikt. 

 

Behandeling

Wanneer u naar een orthomoleculair arts of therapeut gaat, zal deze al uw lichamelijke klachten, maar ook vaak uw emotionele problemen willen weten. Verder zal uw behandelaar nauwkeurig willen weten wat u aan voedingstoffen binnen krijgt.  Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld “regulier” in bloed, speeksel, urine of feces gemeten worden. Er zijn ook behandelaren die andere disciplines en onderzoeksmethode toepassen, zoals bijvoorbeeld een DNA test, uitgebreid darm of ontlastingsonderzoek, kinesiologie of osteopathie. Deze complementaire mogelijkheden geven u een completer, integraal advies en behandeling. Echter deze complementaire behandeling en onderzoeken dienen apart op uw factuur vermeld te staan, en waarbij vergoeding mogelijk zou zijn, dient de behandelaar daarvoor bij een andere desbetreffende beroepsvereniging aangesloten te zijn.

Met alle verkregen gegevens zal de behandelaar een behandelplan opstellen en dit aan u voorleggen en met u bespreken, als ook u daarin verder begeleiden en adviseren.