ECZEEM KLACHTEN
Dec. 12, 2023
Een zalfje. Smeren.. en waarempel: 'het verdwijnt!'. Onee, dat was van tijdelijke duur. Blijven smeren met een hormoonzalf biedt niet een oplossing. Laat staan dat het de eczeem blijvend doet verdwijnen.
En wat doet het dan wel?
Eczeem komt op, als een ontsteking opvlammend. Met roodheden en schilfering van de huid als gevolg. Een weekje zon en zee doet ooit kortstondig wonderen, een crème verminderd het oppervlak en krijgt het weg. Tijdelijke oplossingen voor een, lijkt wel, vrij chronisch probleem. Eczeem uit zich op de huid, vaak op meerdere plekken tegelijk en blijft je achtervolgen. Het laat je niet los. Maar wat is eczeem eigenlijk? En is er echt niets wat helpt?
Eczeem niet verplaatsen naar de achtergrond, maar blijvend herstellen.
Wat is eczeem precies?
Eczeem behoort tot een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Bij jonge kinderen tot vier jaar ís het de meest voorkomende huidaandoening. De huid is de eerste lichaamsbarrière welke ons beschermt tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Daarnaast zijn de darmen en longen eenzelfde soort lichaamsbarrière welke paraat moeten staan tegen indringers. Darm en longen staan direct in verbinding met de lichaamsbarrière van de huid. Eczeem is dus nooit enkel een huidprobleem.
Hoe kom ik er vanaf?
Niet telkens wegwerken, maar blijvend herstellen
Waar regulier snel wordt gekozen voor behandeling met ontstekingsremmende cr`emes, zoals corticosteroïden, is er vaak op korte termijn een onderdrukte ontstekingsreactie met als gevolg het afnemen van de eczeem. Om vervolgens vrij hardnekkig weer terug te komen. Deze cirkel blijft bestaan. Wanneer gekozen wordt voor een natuurlijke manier van ontsteking remmen en wordt gewerkt aan huidherstel zal de eczeem wegblijven. Waarbij het immuunsysteem van de darm, de slijmvlies cellen, wordt hersteld maakt eczeem blijvend geen kans meer. Ook voeding speelt hierbij o.a. een rol in het herstelproces.
Zijn er eczeemklachten ontstaan of komt met regelmaat de eczeem terug, dan adviseer ik op zoek te gaan naar de oplossing voor de oorzaak van de klacht.
Hierbij help ik je graag verder in mijn praktijk!
HOGE BLOEDDRUK KLACHTEN
Sept. 1, 2023
Gehaald! Keurig op tijd in de wachtkamer van de huisarts gearriveerd. Een vriendelijk 'goedemorgen' naar iedereen en je neemt plaats. Tijdschriftje erbij. Maar het zit toch niet zo comfortabel als thuis op de sofa. Beetje nerveus ook. Wat zal die witte jas je zo direct gaan vertellen als de bloeddruk aan de hoge kant blijkt te zijn. Dan toch maar medicijnen?
…Dat moet toch anders kunnen?
Hoge bloeddruk is geen ziekte. Echter, wel een teken dat er iets in het lichaam aan de hand is en uw aandacht verdient.
Hoe werkt het precies?
Achter de coulissen van de ribbenkast
Bloeddruk. Een werkingsmechanisme tussen het hart en het slagadersysteem wat als vanzelf gaat. Met het ouder worden kan de conditie van de bloedvaten verminderen. Waaronder de elasticiteit. Dit kan leiden tot een minder gereguleerde bloeddruk. De bloeddrukwaardes komen dan boven het ideaal wat vraagt kritisch te gaan kijken naar de onderliggende oorzaak ervan.
Die neem je namelijk niet weg door het gebruik van medicijnen.
Het risico dekken!
Randvoorwaarden scheppen
Enkel het natuurlijke verloop van het verouderingsproces is geen reden voor een verhoogde bloeddruk. Bekende factoren zoals het tekort aan lichaamsbeweging, overgewicht, medicijngebruik, overconsumptie van zout en een familiair verhoogd risico kennen we allemaal. Voedingstekorten worden minder vaak benoemd of onderzocht. Een tekort aan mineralen, in het bijzonder kalium en magnesium, kan namelijk al aanleiding geven tot een verhoogde bloeddruk. Een teveel aan mineralen, zoals natrium, daarentegen ook! Waarvan een klein deel natrium uit het zoutvaatje komt en het grootste deel geconsumeerd wordt door het eten van brood, kaas, kant-en-klare soepen, sauzen en worst. Belangrijker is het om te kijken naar de manier waarop je een verhoogde bloeddruk weer kan laten dalen tot een gezonde waarde.
Dit kan heel erg goed met het verbeteren van de levensstijl bereikt worden.
Een huisarts/specialist beoordeeld te allen tijde of het gebruik van een medicijn nodig is of niet. Wanneer een verhoogde bloeddruk volgens de huisarts/specialist nog niet behandeld hoeft te worden biedt het ruimte te kijken naar natuurlijke effectieve oplossingen. The Essentials begeleidt je in het wegnemen van de risicofactoren en het verbeteren van de levensstijl.
DIABETES TYPE II
Juni 6, 2023
Het lichaam lijkt wel ongevoelig geworden! Niet voor emoties, maar insuline! En PATS!, diabetes type II doet zijn intrede. En nu?
Medicatie, beetje op de voeding letten en het kan ermee door. Zolang het zo goed gaat halen we de 80 wel!
…En wat nou als dat ook zonder diabetes type II kan?
Diabetes type II is geen ongeneeslijke ziekte. Keer het proces om met behulp van een goede therapeut en kom tot herstel!
Hoe is het ontstaan?
Want van 1 stuk taart of een beetje overgewicht krijgt niemand diabetes type II.
Bijna één miljoen mensen in Nederland hebben momenteel diabetes type II. Het is daarmee een van de meest voorkomende chronische welvaartsziekten in Nederland. Hierbij reageert het lichaam minder gevoelig op insuline en is er een insulineresistentie ontstaan. Niet iedereen merkt dat meteen. Symptomen zoals vermoeidheid en futloosheid komen steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor en betekenen niet meteen een begin van een chronische ziekte. Toch krijgt niet iedereen meteen klachten bij het ontstaan van prediabetes/ insulineresistentie. En tot nu toe is er ook geen medicijn die het weet terug te draaien.
En daar was leefstijlgeneeskunde!
Aanzetten tot herstel
En dat is zeker nog niet zo gemakkelijk! Het belang van gezonde voeding in tijden van ziekte blijkt ook steeds meer bij reguliere geneeskunde aan het licht te komen. En zo wordt het beestje bij naam genoemd: Leefstijlgeneeskunde. Voeding komt dus naast het medicijnbeleid bij diabetes type II centraal te staan. Maar een medicijn slikken of een insulineprik blijkt tot nu toe nog te winnen van het aanpassen van de voeding. En wat nou, als blijkt dat juist deze leefstijlinterventie grote positieve gevolgen blijkt te hebben op de gezondheid en het verloop van het ziekteproces omkeert?
Dit kan heel erg goed met het verbeteren van de levensstijl bereikt worden.
Een huisarts/specialist beoordeeld te allen tijde of het aanpassen van de leefstijl ter verbetering van de klachten rondom diabetes type II op dit moment een bijdrage levert. Ben je in het stadium van prediabetes en heb je nog geen medicijnen nodig, dan komt het aanpakken van de leefstijl nu op de eerste plaats en biedt het een natuurlijke effectieve oplossing voor dit stadium.
The Essentials begeleidt je in het wegnemen van de risicofactoren en het verbeteren van de levensstijl.
HOOIKOORTS
April 29, 2023
Leuk! Vindt de rest van Nederland, wanneer het gras weer groeit en de bomen hun bloemen krijgen, de zon weer schijnt en de regen dagen wegblijft! Behalve als je ogen ervan in brand staan, tranen over je wangen rollen, je je neus er vanaf niest en enkel op adem komt als het eindelijk een paar dagen regent!
…En dit is voor jou een jaarlijks terugkerend ritueel?
Met standaard een doosje anti allergie tabletjes en bijpassende neusspray of oogdruppels als munitie kom je een hooikoortsperiode best wel door. Af en toe wat last, maar het is te doen. Het ene jaar is het erger dan het andere. Tja, hooikoorts.. “dat heb ik nou eenmaal” hoor ik vaak. Alsof het een chronisch bijeffect van de lente en zomer is en men het als vanzelfsprekend accepteert. Zonde! Met een kleine aanpassing, gericht op het herstel van de oorzaak, kom je er al snel blijvend van af.
Hoe zit dat dan?
De hoofdverantwoordelijke “bij de kladde grijpen”
Hooikoorts is een reactie van een overbelast immuunsysteem. Vaak veroorzaakt door langdurige stress, vervuiling, antibioticagebruik en verkeerde voeding. De darmen bewaken dit afweersysteem grotendeels. Met hun slijmvliescellen, welke o.a. de eerste lichaamsbarrière vormen tegen schadelijke stoffen, weren ze zich tegen alles wat het lichaam niet binnen mag. Zo ook werken de slijmvliezen van neus, longen en ogen. Bij contact met een ongewenste stof zet het lichaam onder leiding van histamine ( alarmseintje) een uitscheidingsactie zoals niezen, tranende ogen en snotteren in gang. Dit vraagt veel energie met lamlendigheid en een slechte concentratie als gevolg.
Hoe kom ik ervan af?
Niet onderdrukken, maar herstellen
Dit proces is omkeerbaar. Wanneer de slijmvliescellen (immuunsysteem darm) blijvend worden hersteld maakt hooikoorts geen kans. Hooikoorts is één van de reacties van een overbelast immuunsysteem. Langdurige overbelasting van het immuunsysteem geeft klachten. Het is zaak de belasting weg te nemen om herstel de kans te geven. Wanneer het immuunsysteem zodanig belast is dat er door schade blijvend klachten zijn ontstaan of met regelmaat terugkomen is mijn advies op zoek te gaan naar de oplossing voor de oorzaak van de klacht.
Hierbij help ik je graag verder in mijn praktijk!